Ázii hrozí ďalší škandál s manipulovaním zápasov, podozrivým Libanon

27.02.2013 Celý región

Bejrút 27. februára (TASR) - Ázii hrozí ďalší škandál s manipulovaním futbalových zápasov, pričom podozrivou krajinou je tentokrát Libanon. Podľa predstaviteľov Libanonskej futbalovej federácie na 24 hráčov uvalili sankcie v súvislosti s ovplyvňovaním výsledkov zápasov na medzištátnej i regionálnej úrovni.

V Malajzii pôsobiaci obranca Ramez Dayoub i v Indonézii hrávajúci útočník Mahmoud El-Ali už údajne dostali doživotný dištanc. "Dostali sme dnes správu od libanonských futbalových predstaviteľov, naša disciplinárka sa ňou už začala zaoberať," uvádza sa vo vyhlásení Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC).

Viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a člen exekutívny AFC Prince Ali Bin Al-Hussein označil najnovší korupčný prípad za závažný. "Som znepokojený správou od Libanonskej futbalovej federácie. Pre nás je to jasný signál, že musíme veľmi úzko spolupracovať, aby sme dokázali úspešne bojovať s týmto globálnym problémom," uviedol Jordánec pre agentúru Reuters.

Predstavitelia AFC oznámili minulý týždeň vytvorenie špeciálnej bezpečnostnej jednotky na boj s korupciou a manipulovaním zápasov. Iniciatíva prišla len deň po tom, ako v Kuala Lumpure vyvrcholila konferencia INTERPOL-u k tejto problematike.

Jednotka bude kooperovať so stávkovými spoločnosťami a jednotlivými zástupcami futbalových federácií na kontinente, s ktorými majú nájsť cesty na pochopenie mechanizmov nelegálnej činnosti a boja proti nemu. Impulz vzišiel od federácií v Číne, Singapure, Kórejskej republike a Malajzii.

FIFA potrestala za manipulovanie dalších 74 hráčov a funkcionárov

Medzinárodná futbalová federácia FIFA potrestala za snahu o manipulovanie zápasov ďalších 74 hráčov a funkcionárov, tentokrát v Taliansku a Kórejskej republike. Jedenásť osôb dostalo doživotný zákaz.

Podľa agentúry AP v jednotlivých prípadoch išlo o priame ovplyvňovanie výsledkov stretnutí, nenahlásenie prípadov korupcie či nelegálne stávkovanie. FIFA v stredu oznámila prijatie globálnych sankcií po tom, ako sprísnila tresty pre 58 ľudí obvinených z manipulovania zápasov v Číne.
 

Vyberte región